PVC PROZORI I VRATA

Ključna stvar pri odabiru PVC stolarije je koeficijent prenosa toplote kroz prozor. Koeficijent prenosa toplote (označen sa U) je zapravo količina toplote koja je građevinski element, u našem slučaju prozor, balkonska vrata ili sl., gubi u jedinici vremena po m² površine otvora kod razlike temperature od jednoga Kelvina. Što je koeficijent “U” manji, prozor odlikuju bolja izolaciona svojstva i veća ušteda energije. Takođe, morate paziti i na kvalitetnu i profesionalnu ugradnju, jer ako ćete raditi po sistemu “ugradi sam”, može se desiti da imate prozor odličnih karakteristika, ali veće su šanse da lošom montažom poništite sve benefite nove stolarije po pitanju izolacije.

Uzmimo za primjer stare stambene objekte (kuće, zgrade, itd.) koji su imali obične drvene prozore sa jednim staklom debljine 3 ili 4 milimetra. Na takvim prozorima koeficijent prolaska toplote je čak oko 5,0 W/m²K, dok se kod većine starijih običnih prozora sa dvostrukim staklom te prozora sa IZO staklom taj koeficijent kreće oko 3 do 3,5 W/m²K.

Da biste dobili ideju koliko je to u stvari, dobro je znati da je u Evropskoj Uniji na snazi standard po kojem gubitak toplote ne smije biti veći od 1.1 W/m²K. Pojednostavljeno, ugradnjom kvalitetnih PVC prozora vi ćete smanjiti gubitke toplote za 50 – 70 posto, što će se odlično odraziti na vaše troškove grijanja zimi a i hlađenja ljeti. Dakle, osim što je lijepa, moderna i laka za održavanje, PVC stolarija je odličan izbor kod uštede energije, tj. novca. 

Pitate se kako odabrati kvalitetnu PVC stolariju kojom ćete biti zadovoljni sljedećih 30 i više godina?

Jednostavno. Izaberite bilo koju od PVC serija iz našeg proizvodnog programa i bićete detaljno upoznati sa svim karakteristikama odabrane serije, sa karakteristikama stakla, okova, i svega što je potrebno znati prilikom poduhvata zamjene postojeće ili ugradnje nove PVC stolarije, jer na kraju krajeva, KVALITET JE IPAK NAJJEFTINIJI.

 

Još jedna stvar na koju treba obratiti pažnju je debljina vanjske stjenke PVC profila. Prema evropskoj normi EN 12608:2004 u odnosu na debljinu vanjskih stijenki, PVC profili se klasifikuju u tri klase: A, B i C klasu. Kod A klase profila, tzv. vidljive (na slici označene žutom bojom) stjenke profila moraju biti ≥ 2.8mm, dok tzv. nevidljive (na slici označene zelenom bojom) moraju biti ≥ 2.5mm

Kod B klase profila, vidljive stijenke moraju biti ≥ 2.5mm, a nevidljive moraju biti ≥ 2.0mm. Sve ispod navedenih vrijednosti za B klasu spada pod C klasu profila, a takvi profili mogu imati debljinu stijenke od 1.5mm pa čak i manje, što nikako nije dobro.

Zbog navedenih činjenica nije mudro uzimati profile koji spadaju pod C klasu jer ne možete biti sigurni koliko je tačno debljina stijenke takvih profila (posebno ako kupujete gotove PVC prozore i vrata u trgovačkim centrima i slično) te se postavlja pitanje sirovine (PolyVinyl Chlorid ili nešto drugo?), pitanje trajnosti, kvaliteta okova i svih ostalih karakteristika PVC stolarije, odnosno prozora, balkonaca i vrata izrađenih od takvih profila.

Vanjske stijenke svih naših PVC profila (INOUTIC profili) imaju debljinu veću od 2,8mm, a nevidljive (unutrašnje) veću od 2,5mm, tako da spadaju u A klasu PVC profila i izrađeni su isključivo od PVC granulata bez primjesa štetnih za čovjeka i okolinu.

 

ZAINTERESOVANI STE ZA UGRADNJU PVC ILI ALUMINIJSKE STOLARIJE?

Obratite nam se - spremni smo odgovoriti na svako vaše pitanje

JIB: 4400752750001

Kontaktirajte nas

Frigomehanika d.o.o. 
Za proizvodnju, građevinarstvo i usluge
Adresa: Ive Andrića 9
79220 Novi Grad, BiH
Mob tel: +387/65/514-565
Tel: +387/52/720-840
Fax: +387/52/720-841
info@frigomehanika.com, frigom@teol.net
Radno vrijeme od 08:00 do 15:00 h (PON-PET)   Od 08:00 do 13:00 h (SUB)

Privacy Policy      Terms and Conditions

Copyright © 2020 | Frigomehanika d.o.o. All rights reserved.